Hoppa till sidans innehåll

Välja skridskor


Här nedan hittar du information om skridskor. Har du frågor om skridskor, kontakta våran huvudtränare.

När barnen börjar i skridskoskola är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité. Många av de frågor som ställs av de som är nya i klubben gäller just skridskor.

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Att köpa skridskor i en sportaffär är okej i början när man tränar, men när träningen blir mer avancerad med hopp och piruetter (ofta från år tre) rekommenderar vi en stadigare skridsko. Ett barn lär sig åka skridskor mycket fortare om man har ett par riktiga skridskor som är hårda i skaftet och inte viker sig. Plastskridsko rekommenderas dock ej på någon nivå, eftersom denna är instabil.

Det kan vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspasset. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

 

Skötselråd för skridskor

 • Gå inte utan skenskydd utanför isen. Det uppkommer då lätt skador på skenan som i värsta fall kan vara svåra att slipa bort.
 • Skenskydden bör endast sitta på när du går till och från isen. Sitter skydden på en längre tid så rostar skenan.
 • Skenskydden bör hållas rena från grus och smuts annars får man snart repor i skenan.
 • Innan du lägger skridskorna i väskan, torka av skena och sula med en handduk som du alltid har med i väskan. Skaffa gärna speciella tygskydd för skenan.
 • Ta alltid ur skridskorna ur väskan när du kommer hem. OBS! Torka inte fuktiga skridskor över ett varmt element. De ska torka i vanlig rumstemperatur.
 • Kontrollera regelbundet att inte skruvarna som håller fast skenan sitter löst eller går runt.
 • Om kängan blir skavd på ytan och lädret framträder, måla på ny färg för att skydda lädret som annars drar åt sig vatten.
 • Se över skridskorna ofta, och alltid före en tävling eller uppvisning.
 • Välslipade skridskor är viktigt för ett bra träningsresultat.

  

Skridskor för nybörjare

Det är i huvudsak fem olika märken av konståkningsskridskor som förekommer. Dessa är:

 • Edea
 • Graf
 • Jackson 
 • Risport
 • Wifa

Skridskorna finns ett antal s.k. nybörjarmodeller. Dessa är Graf-Bristol, Wifa-Prima och Risport-Laser. Nybörjarmodeller av skridskor levereras ofta med en enklare standardskena av modellen "fiesta" eller liknande. Skridskor av bra kvalité är ganska dyra att köpa. Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än c:a 1,5 cm är inte att rekommendera.

 

När åkaren kommit lite längre och börjat öva svårare moment, hopp och olika steg, så måste skridskokängorna vara ännu mer stabila och skenorna bör också vara anpassade för mer avancerad konståkning. Klubben rekommenderar att man relativt tidigt börjar åka på en bättre konståkningsskridsko eftersom det är svårt att lära sig konståknings-momenten med en skena av enklare modell.
En riktig känga gör dessutom att barnen får ett bättre stöd för ankeln. Kängorna på sådana skridskor är s.k. "padded", vilket innebär att de är sydda i två lager med stoppning emellan vilket ger stadga åt vristen.
Det finns ett stort antal modeller att välja på och alla säljs som separata kängor och skenor.

 

Snörningen ska både ge stabilitet och vara behaglig. Längst fram på skridskon ska snörningen vara lösare knuten för att blodcirkulationen ska bli tillräcklig och för att tårna ska kunna röra på sig. Mitt på ska snörningen vara tät för att säkra att hälen ligger an mot kängan och en lösare snörning överst säkrar en behaglig passform. Snörning vid hakarna ska ske från ovansidan hakarna och ner under hakarna. Ibland har åkarna s.k. snedknytning. Detta är ett sätt för att underlätta att åka på skär. Tränaren talar om när detta skall göras och hur det åstadkomms.

En del barn har aldrig problem med skridskorna medan andra får obehag av varierande omfattning. Det händer att skridskor till en början skaver eller sitter för hårt mot foten och skapar så mycket obehag att det blir svårt att åka.
Fram tills dess att skridskorna är inåkta kan det vara plågsamt för barnet att åka. Även den som köper begagnade skridskor kan råka ut för samma sak eftersom de då är inåkta av någon annan.

Audrina Isshow 2019

Uppdaterad: 10 FEB 2019 12:14 Skribent: Gunilla Lundkvist

LKK:s samarbets- partner

 Nya Lidköpings-tidningen

Sparbanken Lidköping

 

Senäte

AB Bostäder Lidköping

Fyrkantens ventilation

Z-Prefab

logga Anund.jpg

AG:s Textil

 

 

'

 

  

HC Lidköping

 

 --------------------------

  

 

 

 

Fler länkar:

Västergötlands Konståkningsförbund

Svenska Konståkningsförbundet

Postadress:
Lidköpings KK - Konståkning
Eva Karlsson, Sunnersberg Önnersgården
53198 Lidköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info